1219 Boyle

Client

Arbolope Studio

Location

St. Louis, MO

Size

2,100 SF

Completion

July 2018

Services

Landscape Architecture
Furniture Design
Streetscape Design
Environmental Signage
Design/Build

1219 S. Boyle is Arbolope Studio’s office, garden and landscape laboratory. In the summer of 2018 we took on a series of exterior office design projects to improve wayfinding, create more usable outdoor office spaces, and to enhance the studio’s public face and adjacent public space.

First, we did a series of studies to determine placement and sizing for building signage to help identify our studio space.

Next, we designed large and small wooden planters. A large raised bed planter was designed and constructed over an underutilized hilltop lawn patch in the office garden and provides space for office staff to grow seasonal “lunch snacks. This planter was designed with a small seating ledge and attachments to convert into a hoop house to extend the growing season. The series of smaller planter boxes were designed to fit with the rhythm of building’s east facing windows. These create seasonal visual interest with ornamental plantings for our neighbors, pedestrians, cyclists and drivers along Boyle Avenue to enjoy.

We also developed a plan to transform the planted tree lawn between Boyle and the sidewalk into a series of experimental planting beds (with frequent carriage walks to facilitate pedestrian movements) to test options for urban-landscape-tolerant street-side trees and stepable plantings.